MS 2007 mesto

   

Tradiční ukrajinský kvas se zde prodává a stáčí přímo z cisteren. I když není uplně přesný, nenapadá mě vhodnější příměr, než jeden z těch, které zazněly - pivo s burčákem. Pivo to ale moc nepřipomíná a burčák ... taky ne. Nevšiml jsem si, že by si někdo z nás dal ještě další. Mára po návratu vyzjistil i co se pod tímto zázrakem skrývá:
Jedná s o nápoj kvašený, tudíž alkoholický - povolený obsah dle ruské normy pro balený kvas v plastu je max. 1,2%, tj. asi něco jako pro pamětníky dnes již zmizelé 8st. pivo ... i děti a těhotné ženy můžou! Obsah alkoholu v "točeném" kvasu z pouličních cisteren se asi bude lišit dle surovin a receptury výrobce, ale pár kelímků by vám určitě hlavu v horku zamotalo. Perličkou je, že kvas zatím dle znalců svádí na uzemí Ruska, Ukrajiny a baltských států úspěšný souboj s nápoji typu Coca-Cola ... možná vám to připomene naši Kofolu.
A pro ty co si rádi hrají ( a nezlobí) jedna varianta receptu na domácí kvas:
- 500 g tmavého chleba
- 4 litry vroucí vody
- 40 g čerstvých kvasnic
- 100 g cukru
Suchý chléb zalijeme vroucí vodou a necháme čtyři hodiny louhovat. Kvasnice smícháme s trochou cukru, vlažné vody a necháme je "nastartovat". Následně je přídáme do výluhu (do kterého vymačkáme z chleba zbylou tekutinu). Dosypeme cukr a necháme cca 12 hodin kvasit. Výsledek profiltrujeme přes látku a nalahvujeme. V chladu (ledničce) necháme 72hodin a následně podáváme.
« | < | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | > | »
Camera: Canon EOS 300D DIGITAL | Date: 21.8.07 15:23 | Resolution: 3072 x 2048 | ISO: 100 | Exp. Time: 1/80s | Aperture: 5.6 | Focal Length: 21.0mm (=33mm)
Total images: 75 | Last update: 4.9.07 0:56 | Generated by JAlbum 7.1 & Chameleon | Help