Up Moskva, St. Peterburg, Tver, 2.-8.7.2010 Prev Next Slideshow

 Předcházející foto  Další foto  Index
IMG_0550
IMG_0551
IMG_0554
IMG_0557
IMG_0558
  IMG_0559.JPG - Michail Afanasjevič Bulgakov,  prozaik a dramatik.   ...nikdy nepodporoval režim a v některých svých dílech, např. v Psím srdci nebo Letu, se mu vysmíval. V roce 1929 byly všechny jeho práce včetně Bílé gardy zakázány; nemohl publikovat a Stalin odmítl jeho žádost o emigraci (Jeho sourozenci bojovali v řadách bělogvardějců a po občanské válce emigrovali do Paříže). Právě v této době vznikl satirický román Mistr a Markétka, publikovaný až třicet let po autorově smrti, v roce 1967.Kniha byla původně dostupná pouze v rámci undergroundu jako samizdat, po mnoha letech pak vyšla cenzurovaná verze jako seriál v časopise Moskva. Mistr a Markétka je považován za nejlepší ruský román 20. století a nejlepší sovětský román. V románu se objevilo několik frází, které se staly běžnou součástí jazyka v postsovětském Rusku, například „Rukopisy nehoří“. Spálený rukopis je významnou součástí příběhu Mistra a Markétky, a Bulgakov skutečně musel tento román napsat znovu zpaměti, poté kdy sám spálil jediný rukopis. Mnoho spisovatelů a hudebníků uvedlo Mistra a Markétku jako inspiraci pro svá díla. Např. Satanské verše Salmana Rushdieho jsou viditelně ovlivněny tímto dílem. Rolling Stones uvedli, že román měl klíčový význam pro jejich píseň Sympathy for the Devil. Kapelu Pearl Jam ovlivnila konfrontace Ješuy Ha-Nocri (Ježíše) s Pilátem Pontským při psaní textu písně Pilate (1998).  
IMG_0560
IMG_0561
IMG_0563
IMG_0564
IMG_0565

Michail Afanasjevič Bulgakov, prozaik a dramatik. ...nikdy nepodporoval režim a v některých svých dílech, např. v Psím srdci nebo Letu, se mu vysmíval. V roce 1929 byly všechny jeho práce včetně Bílé gardy zakázány; nemohl publikovat a Stalin odmítl jeho žádost o emigraci (Jeho sourozenci bojovali v řadách bělogvardějců a po občanské válce emigrovali do Paříže). Právě v této době vznikl satirický román Mistr a Markétka, publikovaný až třicet let po autorově smrti, v roce 1967. Kniha byla původně dostupná pouze v rámci undergroundu jako samizdat, po mnoha letech pak vyšla cenzurovaná verze jako seriál v časopise Moskva. Mistr a Markétka je považován za nejlepší ruský román 20. století a nejlepší sovětský román. V románu se objevilo několik frází, které se staly běžnou součástí jazyka v postsovětském Rusku, například „Rukopisy nehoří“. Spálený rukopis je významnou součástí příběhu Mistra a Markétky, a Bulgakov skutečně musel tento román napsat znovu zpaměti, poté kdy sám spálil jediný rukopis.
Mnoho spisovatelů a hudebníků uvedlo Mistra a Markétku jako inspiraci pro svá díla. Např. Satanské verše Salmana Rushdieho jsou viditelně ovlivněny tímto dílem. Rolling Stones uvedli, že román měl klíčový význam pro jejich píseň Sympathy for the Devil. Kapelu Pearl Jam ovlivnila konfrontace Ješuy Ha-Nocri (Ježíše) s Pilátem Pontským při psaní textu písně Pilate (1998).
Download
Počet fotek: 525 | Poslední aktualizace: 11.2.11 16:01 | Nápověda