|
Svíčkový křemelinový filtr. Pivo stáčené z ležáckého tanku je stále vlivem zbytku kvasnic i dalších látek kalné a navíc není dostatečně biologicky stabilní. Proto se filtruje na takzvaných křemelinových filtrech a poté se obvykle pasteruje (zahřívá na teplotu okolo 62°C, to bude dále). Ke kalnému pivu je přidávána jemně rozemletá křemelina a vzniklá suspenze se žene přes filtr. Křemelina se na něm zachytí a vytváří jemnou filtrační vrstvu (filtrační koláč), na kterém se zachytí nejen pevné nečistoty, ale také dochází k adsorpci dalších látek, takže filtrace zvyšuje i stabilitu a trvanlivost piva. Svíčka je v podstatě trubice vyrobená z hustě namotaného nerezového drátu. Pivo při filtraci prochází stěnou svíčky (mikroskopickými mezerami mezi jednotlivými závity drátu) dovnitř a je odváděno pryč. Křemelina se zachytává na svíčce. Pivo může procházet přes filtr opakovaně, dokud není dostatečně čiré. Křemelina je pórovitá hornina tvořená většinou schránkami pravěkých rozsivek. Chemicky je to hydratovaný oxid křemičitý. Pro filtraci se používá čistá a jemně rozemletá. (http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/filtrace.html) |
|
Fotoaparát: SONY DSC-HX5V | Datum: 17.7.15 13:36 | Rozlišení: 3648 x 2736 | Citlivost ISO: 800 | Expoziční čas: 1/40s | Clona: 3.5 | Ohnisková vzdálenost: 4,3mm | |
Počet fotek: 126 | Nápověda |