Up Vysoký Chlumec (i okolí), 17.-19.7.2015 Prev Next Slideshow

 Předcházející foto  Další foto  Index
DSC08708
DSC08716
DSC08718
DSC08701
DSC08711
  DSC08714.JPG - Svíčkový křemelinový filtr. Pivo stáčené z ležáckého tanku je stále vlivem zbytku kvasnic i dalších látek kalné a navíc není dostatečně biologicky stabilní. Proto se filtruje na takzvaných křemelinových filtrech a poté se obvykle pasteruje (zahřívá na teplotu okolo 62°C, to bude dále). Ke kalnému pivu je přidávána jemně rozemletá křemelina a vzniklá suspenze se žene přes filtr. Křemelina se na něm zachytí a vytváří jemnou filtrační vrstvu (filtrační koláč), na kterém se zachytí nejen pevné nečistoty, ale také dochází k adsorpci dalších látek, takže filtrace zvyšuje i stabilitu a trvanlivost piva.  Svíčka je v podstatě trubice vyrobená z hustě namotaného nerezového drátu. Pivo při filtraci prochází stěnou svíčky (mikroskopickými mezerami mezi jednotlivými závity drátu) dovnitř a je odváděno pryč. Křemelina se zachytává na svíčce. Pivo může procházet přes filtr opakovaně, dokud není dostatečně čiré. Křemelina je pórovitá hornina tvořená většinou schránkami pravěkých rozsivek. Chemicky je to hydratovaný oxid křemičitý. Pro filtraci se používá čistá a jemně rozemletá.  (http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/filtrace.html)  
DSC08712
DSC08715
DSC08713
DSC08738
DSC08721

Svíčkový křemelinový filtr.
Pivo stáčené z ležáckého tanku je stále vlivem zbytku kvasnic i dalších látek kalné a navíc není dostatečně biologicky stabilní. Proto se filtruje na takzvaných křemelinových filtrech a poté se obvykle pasteruje (zahřívá na teplotu okolo 62°C, to bude dále). Ke kalnému pivu je přidávána jemně rozemletá křemelina a vzniklá suspenze se žene přes filtr. Křemelina se na něm zachytí a vytváří jemnou filtrační vrstvu (filtrační koláč), na kterém se zachytí nejen pevné nečistoty, ale také dochází k adsorpci dalších látek, takže filtrace zvyšuje i stabilitu a trvanlivost piva.
Svíčka je v podstatě trubice vyrobená z hustě namotaného nerezového drátu. Pivo při filtraci prochází stěnou svíčky (mikroskopickými mezerami mezi jednotlivými závity drátu) dovnitř a je odváděno pryč. Křemelina se zachytává na svíčce. Pivo může procházet přes filtr opakovaně, dokud není dostatečně čiré. Křemelina je pórovitá hornina tvořená většinou schránkami pravěkých rozsivek. Chemicky je to hydratovaný oxid křemičitý. Pro filtraci se používá čistá a jemně rozemletá.
(http://www.pglbc.cz/files/chv/pivo/filtrace.html)
Download
Fotoaparát: SONY DSC-HX5V | Datum: 17.7.15 13:36 | Rozlišení: 3648 x 2736 | Citlivost ISO: 800 | Expoziční čas: 1/40s | Clona: 3.5 | Ohnisková vzdálenost: 4,3mm
Počet fotek: 126 | Nápověda