První kostka cukru na světě
Dačice disponují dvěma zámky a také se jim připisuje toto prvenství, připomínané kamennou podobiznou v měřítku asitak 50:1.
V r. 1829 se v nedalekém Kostelním Vydří rozjel první cukrovar v našich zemích, který vyráběl cukr z řepy, a to zásluhou bratří Grebnerů, kteří byli velkými propagátory pěstování cukrovky u nás. Jeden z nich, František Grebner, založil v r. 1833 v Dačicích rafinerii cukru, kterou od r. 1840 vedl Jakub Kryštof Rad. Cukr se tehdy dodával do obchodů ve tvaru homolí či klobouků, podřadnější druhy v kusech či bochnících. To bylo málo praktické, protože potřebné dávky bylo třeba pracně odsekávat. Homole se dlouho sušily a při dopravě často poškozovaly. Proto J. K. Rad hledal způsob, jak dát cukru vhodnější tvar a na podzim r. 1841 vyrobil pokusně několik set kostek, první kostkový cukr na světě. Výroba se postupně rozjížděla a od roku 1843 byly již kostky běžně v prodeji. Ještě do konce 19. století však cukrovarnictví v Dačicích a okolí ustalo.
(http://www.dacice-mesto.cz/)
|
|