|
Základní sorty čaje, v kterých se drtivá většina cejonského vyrábí (aspoň toho, který zde lze koupit). Označení vychází z výrazů, které jim zřejmě byly přiřazeny nějakými historickými souvislostmi; používá se zejména pro cejlonské a indické:
OP = Orange Pekoe - základní standard. Čaj obsahuje jeden (někdy se uvádí dva) nejsvrchnější a tudíž nejmladší lístky kolem neotevřeného pupenu (tip - v podstatě spíš vypadá jako nejvrchnější, úzký lístek). BOP = Broken Orange Pekoe - klasická zdejší úprava s lámanými lístky. BOPF = BOP Fannings, Dust-1 až 3(tuším) = ještě drobnější forma (Fannings = čajová drť, o velikosti 1-1,5 mm, dust = prach), dust už možná vzniká jen postupným tříděním na výrobní lince spíše než dalším cíleným lámáním. Fannings je používán pro sáčkový, dust k běžné přípravě sypaného čaje, díky drobné konzistenci z něj vzniká ještě silnější výluh anebo prostě lépe barví ... Čaj zde pijí povětšinou s mlékem a slazený, v domácích podmínkách zásadně sypaný. I při snídani k ubytování jsme se sáčkovým setkali pouze v jednom poevropštělém podniku. Přilévání mléka do čaje údajně zavedli Britové v době opiových válek, v jejichž důsledku přišli o import kvalitního porcelánu z Číny, museli si jej začít vyrábět sami, byl však méně kvalitní a praskal, tak bylo nutno čaj chladit (nejprve se tedy nalilo mléko). |
|
Fotoaparát: Canon EOS 300D DIGITAL | Datum: 2.11.12 16:01 | Rozlišení: 3072 x 2048 | Citlivost ISO: 800 | Expoziční čas: 1/25s | Clona: 7.1 | Ohnisková vzdálenost: 28,0mm | |
Počet fotek: 322 | Poslední aktualizace: 15.5.13 11:07 | Nápověda |