Up Hrad Rožmberk, 20.8.2017 Prev Next Slideshow

 Předcházející foto  Další foto  Index
 
MIR_0111
MIR_0112
MIR_0113
MIR_0115
  MIR_0172.jpg - Stavba horního hradu (vpravo) byla zahájena před polovinou 13. století. Sestával z věže umístěné v nejvyšším místě ostrohu a paláce obehnaného hradbami s příkopem. Do současnosti se dochovala pouze věž zvaná Jakobínka, s kruhovým půdorysem a zakončená krakorci, které původně podpíraly podsebití. Střecha byla nahrazena zděným krytem. Ve třicátých letech 14. století, za Jindřicha III. z Rožmberka, došlo ke zbudování dolního hradu, jehož podoba se v základních rysech dochovala až do současnosti. Roku 1522 vyhořel horní hrad a poté se již k jeho obnově nepřikročilo.   V roce 1556 došlo k renesančním úpravám dolního hradu. Jeho fasády byly pokryty sgrafity a změn doznala i vnitřní dispozice hradu. Vznikla také renesanční stavba při hradbách, na jejímž konci byla zbudována brána vedoucí do města. Roku 1600 získal Rožmberk Jan Zrinský ze Serynu, synovec Petra Voka z Rožmberka. Nový majitel nechal provést velkorysé úpravy interiérů v duchu manýrismu. Proslulá je zejména malířská výzdoba Rytířského sálu a přilehlého Hudebního výklenku. Z gotického hradu se stalo reprezentativní renesanční sídlo.   K dalším významným úpravám došlo až v letech 1840 - 1857 za Jana Jiřího Buquoye, který pod vlivem romantismu vytvořil z Rožmberka rodové muzeum Buquoyů, nesené v novogotickém stylu. V této době vznikla Křižácká galerie a nové vstupní schodiště a interiéry byly zařízeny historizujícím nábytkem. 1848 byla hlavní věž dolního hradu opatřena cimbuřím.Dolní hrad od této doby sloužil pouze k reprezentativním účelům a k bydlení byla určena nově postavená obytná budova s hospodářským zázemím a anglickým parkem, situovaná přibližně do místa původního horního hradu.  (vytunelováno z  http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/region_histor_hraroz.xml  .  
MIR_0178
MIR_0116
MIR_0117
Rozmberk prvni okruh
MIR_0120

Stavba horního hradu (vpravo) byla zahájena před polovinou 13. století. Sestával z věže umístěné v nejvyšším místě ostrohu a paláce obehnaného hradbami s příkopem. Do současnosti se dochovala pouze věž zvaná Jakobínka, s kruhovým půdorysem a zakončená krakorci, které původně podpíraly podsebití. Střecha byla nahrazena zděným krytem. Ve třicátých letech 14. století, za Jindřicha III. z Rožmberka, došlo ke zbudování dolního hradu, jehož podoba se v základních rysech dochovala až do současnosti. Roku 1522 vyhořel horní hrad a poté se již k jeho obnově nepřikročilo.

V roce 1556 došlo k renesančním úpravám dolního hradu. Jeho fasády byly pokryty sgrafity a změn doznala i vnitřní dispozice hradu. Vznikla také renesanční stavba při hradbách, na jejímž konci byla zbudována brána vedoucí do města. Roku 1600 získal Rožmberk Jan Zrinský ze Serynu, synovec Petra Voka z Rožmberka. Nový majitel nechal provést velkorysé úpravy interiérů v duchu manýrismu. Proslulá je zejména malířská výzdoba Rytířského sálu a přilehlého Hudebního výklenku. Z gotického hradu se stalo reprezentativní renesanční sídlo.

K dalším významným úpravám došlo až v letech 1840 - 1857 za Jana Jiřího Buquoye, který pod vlivem romantismu vytvořil z Rožmberka rodové muzeum Buquoyů, nesené v novogotickém stylu. V této době vznikla Křižácká galerie a nové vstupní schodiště a interiéry byly zařízeny historizujícím nábytkem. 1848 byla hlavní věž dolního hradu opatřena cimbuřím. Dolní hrad od této doby sloužil pouze k reprezentativním účelům a k bydlení byla určena nově postavená obytná budova s hospodářským zázemím a anglickým parkem, situovaná přibližně do místa původního horního hradu.

(vytunelováno z http://www.encyklopedie.ckrumlov.cz/docs/cz/region_histor_hraroz.xml .
Download
Fotoaparát: Canon EOS-1D Mark III | Datum: 20.8.17 10:37 | Citlivost ISO: 640 | Expoziční čas: 1/20s | Clona: 4.5 | Ohnisková vzdálenost: 32,0mm (~40.4mm)
Počet fotek: 53 | Nápověda